tranzacții
Întrebări frecvente
19.04.2016
0
1. Cât valorează firma mea?

Singurul răspuns exact ni-l poate da piața, ofertele primite de la investitorii interesați să devină acționari în firmă. O indicație de preț o putem obține prin comparație cu tranzacțiile anterioare din România sau Europa centrală care au avut loc în aceeași industrie cu cea în care activați, la care aplicăm o serie de corecții (poziție pe piață, interesul investitorilor, previziunile economice curente comparate cu cele de la momentul tranzacției cu care ne comparăm, etc).

În general tranzacțiile au loc la valori determinate de un multiplu de EBITDA (profit înainte de dobânzi, impozit și amortizare) ajustat, de multipli de profituri nete sau, pentru firmele cu poziție semnificativă pe piață, de volumul cifrei de afaceri.

2. Cât durează până obțin o finanțare sau până vând firma?

De la momentul semnării unui contract de reprezentare cu un consultant, procesul de atragere de finanțare sau de vânzare a firmei durează minim 6 luni.

În linii mari în primele trei luni se efectuează analiza firmei, se întocmește o prezentare de investiție („information memorandum”), se obțin expresii de interes preliminare din partea investitorilor, se poartă discuții cu investitorii, negocieri și se obține o ofertă neangajantă. După semnarea unui acord preliminar („term sheet” sau „head of terms”), în luna a patra și a cincea urmează analiza efectuată de către consultanții investitorului („due diligence”) și semnarea acordului de investiție („signing”).  După un eventual aviz obținut de la Consiliul Concurenței și după îndeplinirea condițiilor din Acordul de Investiție urmează transferul banilor în schimbul acțiunilor („closing”).

Mai multe detalii găsiți aici.

3. Pot mări valoarea firmei?

Valoarea firmei este dată de realitatea economică – rezultatele financiare ale firmei, poziția sa pe piață, dar și de starea economiei în general -, de interesul manifestat de investitori și de eventuala presiune a antreprenorului de a vinde.

Prin negociere se pot obține termeni favorabili (inclusiv preț), însă cele mai sigure modalități de creștere a valorii sunt vânzarea la momentul oportun (când nu există nicio presiune de a vinde, când economia funcționează bine și interesul investitorilor este mare) și pregătirea de vânzare (renunțarea la cheltuielile nejustificate, concentrare pe creșterea veniturilor și încasărilor, reducerea creditelor bancare).

4. Când este cel mai indicat să îmi vând firma?

Cel mai bun moment de a vinde o firmă este atunci când nu există nicio presiune de a vinde. Atunci când firma crește, are rezultate pozitive și este contactată de bănci și investitori pentru a fi finanțată.

Există și situații în care vânzarea are loc ca urmare a retragerii din activitate a antreprenorului (la pensionare, de exemplu), a dorinței de a investi în alt domeniu sau pentru a transforma în bani parte din valoarea acumulată în firmă.

Pregătiți vânzarea cu cel puțin un an înainte, încercați să maximizați vizibilitatea firmei prin participare la acțiuni de presă și la evenimente din industrie.

5. Mă pot retrage din activitate după ce vând firma?

În majoritatea cazurilor investitorul va dori ca antreprenorul să rămână în firmă pentru o perioadă determinată în scopul asigurării tranziției fluide către noul proprietar și eventual către un nou management. Această perioadă poate dura de la câteva luni la câțiva ani.

De cele mai multe ori în urma unei tranzacții antreprenorul se obligă să nu facă concurență fostei sale firme și să nu activeze în domeniul respectiv pentru câțiva ani, în general 3 ani.

6. Cum mă asigur de confidențialitatea informațiilor pe care le transmit către consultanți și investitori?

Toate informațiile sunt subiectul unor clauze sau acorduri de confidențialitate. Veți semna o clauză de confidențialitate cu Accendo și acorduri de confidențialitate cu fiecare potențial investitor în parte.

Suplimentar, circulația restrânsă a informațiilor relevante este asigurată de filtrarea investitorilor care au acces la documentele detaliate.

Personalul Accendo nu va discuta proiectul în afara firmei și nu va face declarații publice sau de presă decât cu acordul expres al clientului. Pentru a asigura confidențialitatea tranzacției față de personalul firmei și față de furnizori și clienți este recomandat ca majoritatea întâlnirilor inițiale între antreprenori și partenerii Accendo să se desfășoare la sediul nostru.

7. Cât mă costă să vând firma sau să obțin o finanțare?

În funcție de dimensiunea firmei și implicit și a tranzacției, așteptați-vă la un cost total între 3% (pentru tranzacțiile mari, de ordinul milioanelor de euro) și 5%. În situații cu totul speciale costurile se pot situa și în afara acestor valori.

8. Accendo lucrează pentru antreprenor și pentru investitor?

Niciodată.

Un consultant de fuziuni și achiziții asistă o singură parte a unei tranzacții, fie antreprenorul, fie investitorul, niciodată pe ambii. Consultantul este plătit exclusiv de clientul său și se asigură că acesta obține rezultatele maxime posibile dintr-o tranzacție.

9. Ne puteți pune în contact cu investitorii, urmând să ne ocupăm noi mai departe?

Accendo nu face servicii de brokeraj de tipul celor descrise în întrebare. Abordarea noastră include servicii complete, pornind de la consultanța premergătoare procesului de atragere de investitori, trecând prin pregătirea documentelor de tranzacție, a data room, coordonare a negocierilor, a eventualilor consultanți externi ai clientului nostru (avocați, consultanți fiscali și operaționali), până la semnarea acordului de investire și tranzacția finală.